Monday, February 22, 2010

wiiiiiiii wiiiiiiiii

assalamu3alaikum w.b.t.

apa khabar adik2 sekalian? sehatkah? bagaimana cuaca hari ini? mendung gelap? panas terik? hujan lebat? huwa3..
apa khabar iman hari ini? T_______T

Lamenye tak mentulis. Sampai lupe2 paswed nk masuk. Nasib baik dapat, nasib baik. Kalau tak
cacut tinggal kenangan je lerr..KEHKEHKEH. Apa mau celita ini hali? Tatak idea wo00o.. Manjang takde idea ye tak? Lempang laju2 karang. hehe. Bz sket maa.. Jangan marah nyah!


Hari tuh kan...kan... den ada terbaca sesuatu. Tajuk dia ;
Ukhuwwah Persaudaraan Islam. Macam biasalah semua pun dah tahu maksud ukhuwwah islamiyah ; persaudaraan, dan bermatlamatkan mardhatillah, dan merupakan kurniaan Allah, dan dilontarkannya kepada hamba-hamba nya yang ikhlas dan suci, dan dan dan.... hehe. Akan tetapi, yang menarik minat den ialah persahabatan dengan none-muslim. Rupa-rupanya ada jugak guide line ye aaa~dikku saaa~yang, diii~belai dan dimanjaaa~.. Eh tenyanyi lak lagu apetah ana muslim ke hape. Yelah kan aku senanye teruja la gak nak bekwan dengan mereka nih. Sebabnye daripada sekolah tadika n rendah n menengah n unibesiti tak pernah ada peluang bercampur baur dengan deorang. Bagi yang pernah bersekolah kebangsaan tuh, maybe lah dah dapat merasa peluang berkawan dengan deorang ye tak. Tapi haku nih cakap pon tak pernah kot T_T. Ok kesian kan? kan? kan? cakap kesian sekarang, bagi lah can cket.

Ceh perenggan dah berjela-jela kot isi nye tah mane. Baiklah. Mari kita mulakan. Pertamanya dia kata, kalau nak bergaul dengan none-muslim nih tidak boleh menumbuhkan rasa cinta kepada mereka (ayok yang ada hati dengan amoi sebelah umah tuh macam mana ayok ayok tatayoo). Di antara konsekuensi(?) tauhid adalah mencintai Allah dan pengikut agama Tauhid serta membenci berhala dan penyembah-penyembahnya. Sabda Rasulullah sallallahualihi wasallam ;
"Janganlah berkawan kecuali dengan orang mukmin dan janganlah memakan makananmu kecuali orang yang bertaqwa". (HR Abu Daud). Jangan berkawan kecuali dengan mukmin tuh maksudnya berkawan sampai saling mempercayai sepenuh hati dan tumbuh rasa saling mencintai. Sampai semua dia kata yes ko kata yes, dia kata no ko kata no. Ha takbleh2. err..tumbuh tu bukan macam tanam pokok pastu tetibe tumbuh pokok keluar bunga bentuk love2. Bukan bukan.

Keduanya ya anaq-anaq, none-muslim yang kite kawan tuh bukanlah kafir harbi. Tahu kan kafir harbi itu ialah orang kapir yang wajib diperangi. Buah keranji dalam perahu, saya salah tolong betulkan. eh?! Jangan lah pulak tetibe ko hantar surat layang kat b*sh ajak kawan pulak kan. Hai nayo nayo. Dalam surah al-mumtahanah ayat 8 Allh berfirman ;
"Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu kerana agama dan tidak pula mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil". Tapi macam biasalah kan, kalau dia kerabat kita, layanlah macam kerabat. kalau dia jiran kita layanlah macam jiran. Sume pun dah besar, haha tetibe.

Baiklah baiklah macam dah berjela-jela je plak kain aku nih. Setakat nih perkongsian haku untuk kali ini. Aku stop dulu lah ye. Sesiapa nak share2, tambah2, sila2 jangan memalu, jangan bersila sudah. Ada masa kali lain lagi jumpa. huwa3 jangan fenin2 @_@. yallah boi, kata orang arab. wallahua'lam ^_^

4 comments:

vespa jobot said...

like this

cacut said...

^_^

bent4mrun said...

haha kau ni berbakat nenek kebayan cacut

cacut said...

adoyai nenek kebaya pulak. kek ateh nun nenek tuo..montang2 namo den wan! hailoh2 :p