Monday, November 1, 2010

Selamat Datang Ringo!

Siapa Ringo? Adakah sejenis permainan seperti yang terdapat dalam kotak Tora? Atau sejenis sport rim kancil 14 inci? Oh tidak.. Kenal Dzuan Aizad ataupun lebih familiar dengan nama timangannya Tet? Ya..itulah dia Ringo..nama rempit Dzuan di Bangi.. Kisah kehilangan pemuda harapan Gemas ini penah disiarkan di blog ini suatu masa dahulu..Sedar tak sedar kini Ringo telah menjadi penulis baru di blog ini.. Wah..tahniah dan selamat datang Ringo!

Harap Ringo dapat mengepost entry-entry yang mempunyai faedah..yang berilimiah dan berjenaka misalnya..

Ok la..taknak cakap banyak..

Sekali lagi..memperkenalkan...penulis muda alam fana ini......


RINGO!!!!

Friday, October 29, 2010

HOben Jang HOben..!!


Bukit Jalil kitO bOtandang,

Laut kuning sOghi an padang,
MOh la ghOghamai waghih Minang,
Adab dijagO jauhkan malang..

GOmbighO bOsukan salahnyO tiadO,
SOkOng bOghiO sOghak di pOsilO,
Kalah mOnang hasilnyO usOhO,
MOnang rOzOki kalah tetap setiO..

SerbO seghObi Nabi tunjukkan,
Tak tingga sikit walaupun bOsukan,
Usah lupO nak sOghak sakan,
POnOhkan surau Isya' didulukan..

MOghiah Stadium bunyi dek kOmpang,
Waghih nyOkOng xpOnah kurang,
Skuad Wan Jamak bukan cOcalang,
'HOben Jang HOben' nan berkumandang..

PialO final kian di julang,
Tahniah Nismilan bukan sObaghang,
GhusO waghih tenagO Badang,
Jinak an Kijang bukan bOpOrang..



Buek sumO oghang Nismilan,
Puisi mOghapu den nukilkan,
Testing sesajO kOmpOm mOghaban,
Tapi hOngap Katak laie kOrang bOnci kan?

HOben Jang HOben..
Heheh..^^,v

Sunday, May 2, 2010

hakunamatata.

assalamu3alaikum...

huhuiii!!! sonyap sopi yo macam xdo oghang. haaa meh den melalak cket ha. ekekeke. just wanna wish uol :

SALAM IMTIHAN!!

doakan den jugak yo. ado test khamis nih. hehe. den tero ckp nogoghi sombilan tau. ado la oghang tu kan, tak cayo. eleh eleh, den skolah moncheh sanun la maghin.

http://www.emocutez.com

*bluek2*

yang tak de imtihan pi carik keje. bawak2 baca quran tambah amalan di bulan mei ni. ekeke ok tatassalamu3alaikum.

Thursday, April 15, 2010

Tragedi Jaket Biru

Ini bukan hal main-main..Ini bukan berlaku pada 16 Mei..ini pada 2005 atau 2006..saya tak pasti..apa yang pasti kalian mesti teringat akan Tragedi Jaket Biru.

Lebih kurang camni la pattern Jaket Biru tersebut



Barang bukti yg terdapat dlm Jaket Biru..ya..rokok L&M..

Suspek??

Beliau disyaki menyamar sebagai pelajar di sebuah institusi pengajian di Bangi..
Siapa ada jumpa budak comel ni?

Thursday, April 8, 2010

nostalgia 01-06'an

assalammualaikum....

pehhh..agak lame x jengah blog ni..bkn ape,ni sume sbb ade beberapa rintangan yg harus di settle kan terlebih dahulu..naseb baik blog ni x bersawang labah2 lg..kalu x parah gak tu..

kembali balik pd tajuk yg diketengah kan,kali ni aku nk cerita skit psl zaman asrama dlu..cerita ni berlaku di kalangan penghuni aspura je..yg aspuri aku xtau la kan.Mesti korang penah dgr pasal radio 'Palito' kan..ha.kali ni aku nk cite skit la..dlu benda ni mmg menjadi kegilaan para penghuni aspura..die punya pengaruh toksah nk ckp la,aku rase pengaruh 'indie' pon tak mcm ni.dr yg kecik smpi yg besar mesti ade 'menatang' ni..sebab nye benda ni merupakan medium hiburan yg agak mesra poket pengguna skit..mase dlu MP3 player x berapa 'into' sangat lg..kalu ade pon harga da ratus2,tu pon 128mb punye siap pki bateri AA lg..sape yg ade bnd ni zaman asrama dlu, kerek memasing mengalah kan ade kete ferrari sebijik.peh.die punya muka kerek tak bleh bla.

Radio 'Palito' ni kalu korang nk tau,cara pengendalian nye amat ringkas,cepat dan mudah.kalu nk cari cenel tu stakat tekan butang 'scan' je.tekan yg 1st skali korang akan dpt cenel IKIM.fm,kalu tekan lg skali dpt cenel Era.fm kalu x silap aku la dan seterus nye..Untuk mendapat kan 'menatang' ni mase tu amat mudah.semudah memetik buah sukun belakang asrama.pegi je kedai 2 hengget kat Tampin ke,Gemencheh ke,korang jumpa la 'menatang' ni.Nak2 lg mase tu kedai 2 hengget ni boleh di umpamakan mcm cendawan tumbuh lepas hujan.kat Tampin tu aku xtau la berape bnyk kedai 2 hengget ni,tak terkira agak nye kot.
Tp jenis yg kedai 2 hengget ni bese la,benda murah,so die punya ketahan mental dan fizikal tu kurang skit la.baru pakai seminggu da rase mcm nk baling dari tingkat 4 asrama.

Tup tup,lps tu ade dgr khabar angin plak pasal radio yg jual kat Farouk&Majeed,Gemas lagi tahan die punya prestasi.bagi sape2 yg tak tau pasal Farouk&Majeed ni,korang bleh bukak peta Gemas edisi ke-8.Maka secara rasmi nye sorang agen peringkat Gemas dilantik utk membekal kan radio ni.tu tak termasuk lg yg curi2 pegi outing pegi Gemas semata2 nk beli menatang tu.Pucuk di cita ulam mendatang,prestasi menatang dr Gemas tu mmg konsisten dan tahan lama.tp kene main harga skit la sbb bleh tahan gak mahal nye.bagi sape yg tak sanggup plak,ade yg kutip radio rosak dlu2 tu pastu kasi pomen skit.dr situ la tercipta nye mcm2 bnd pelik lg menghairan kan.ade earphone kepala 6 la,ade loudspeaker la,dan berbagai ragam lg radio yg di pomen kan.dr mane dpt idea tuh aku tak tau la.tp kire kreatif gak.

Aktiviti2 yg sering di lakukan pemilik menatang tu tak lain tak bukan:

1-Lepas balik prep,mane yg jiwa nasyid tu dgr carta nasyid IKIM.fm.mane yg jiwa pop skit layan pilihanmu di era.mane yg jiwa arah barat skit dgr Hitz.fm.tu blom lg yg dgr pasal cite hantu kat melaka.fm.mane diorang caye tahyul2 ni ntah,aku pon tak tau.memasing khusyuk mcm dgr kaset ceramah Ismail Kamus dah aku rase.

2-Layan carta era pagi ahad.ade yg atas katil,tak ketinggalan jugak yg dgr time basuh kain sambil radio tu letak kat jaring2 atas tingkap.kuat tangkap cenel kate diorang.skali lg benda tahyul..

3-Layan final akademi fantasia.mase tu kalu tak silap AF3.zaman org gila kat mawi.nk2 plak mawi yg menang.besok pagi tu kalu pegi tandas,ade yg mencangkung sambil nyanyi lagu 'Aduh Saleha'.huh.ape kes ni??nk nyanyi ke nk termenung.lg skali benda tahyul.

Tapi tu la,lame kelamaan teknologi pon makin laju meningkat.mane tak nye,tukang kebun dlu pakai moto pon ade yg da pki kereta skarang ni.benda yg sama juga turut berlaku pd radio 'Palito' ni.aku syak skang ni trend radio 'Palito' ni da takde da kot.MP3 player pon skang ni da ade function radio.pastu die punya harga pon da murah.kalu korang tak caye,korang try pegi asrama pastu tanya kat sorang2"lu tau tak 'Palito'?",aku syak ade gak nnt mamat yg bukak buku MUTHOLA'AH pasal nk cari perkataan tu.siap stenbai ngan kamus MARBAWI lg nnt.tp tuk korang yg rindu nk tgk radio tu jgn riso.aku ade sertakan gambar berukuran pasport dlm cerita ni.agak2 korang ade simpan lg tak radio ni??kalu ade nnt pas kat aku.aku igt nk frame kan la pastu gantung kat dinding.kenangan tu beb.kenangan silam takkan suram..




notakaki:

-dengar cite skang ni Cik Hanim&En.Aziz yg jual eskrim tu dlu da ade 3 org anak??btol ke??







Thursday, March 18, 2010

kitew ta suke taw!

assalamu3alaikum w.b.t..hellow hellow helloow... asparagusteamboat.. kowang-kowang wat pew? senyap sunyi sepi jewk. kitew adew xm sabtu niy. dengan selasew. doakan kitew taw. nanti ta dapat jawab kenew lesingg.. kitew ta maw kenew lesing. sakit auw. wuwuwuwuuuu~ sebenaunyew kitew menyampah gilew dengan owang yang tulis macam niy. ta paham na baca larh. sapew-sapew na bagi meset dekat kitew jangan tulis macam niy. nanti kitew ta balas. sebab malas na baca pening kepala hotak haku nak mentejemahkannyeww. paham ta? plis eh plis plis plis.. blueerrkkk.. mengumpat berdosa. renung2 kan dan selamat beramal. haha tibe!
p/s : tukarla background blog ni. amekla kalepul2 cket. bunge2 k. itam jak, kasik la meriah2 cket.(^_^)v

http://www.emocutez.com
*main sep2 jom*

Monday, March 8, 2010

HE knows better

salam semua. apa khabar jasad? apa khabar iman? harap2 semua sihat hendak-Nya. sentiasalah upgrade iman.lebih2 lagi yang menulis ni. aku tengah sedih sekarang. sangat2 sedih. dan mengharapkan doa dari kalian supaya aku tidak berterusan dalam kesedihan ini. manusia memang macam2 ragam. terpulang pada kita macam mana nak handle sorang2. dan berbuat baiklah dengan semua orang, walaupun dia buat jahat dengan kita. jaga pertuturan, walaupun dengan rakan yang tak rapat apatah lagi yang rapat. kerna dia juga manusia biasa. punya hati. punya perasaan. punya keinginan. walaupun senyum senantiasa terukir di bibir, dalam hati hanya DIA yang tahu. wallahua3lam.


"boleh jadi kamu membenci sesuatu tetapi ia baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu tetapi ia tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengethui". [2:216]



*ayat motivasi yang aku sangat suka. apa2 hal yang tak baik berlaku, bila rujuk ayat ni hati akan lebih tenang dan tenteram dengan ketentuan-Nya*

http://www.emocutez.com

Wednesday, February 24, 2010

cacut world! hak3

"dunia dunia jugak, akhirat jagan lupa". anda pasti ingat siapakah gerangan yang menuturkan kata-kata hikmat tersebut bukan? bukan. haha.

tit(tekan remote control bukak tibi). "kerajaan hari ini menggesa supaya bla...bla...bla..."(sambil ada orang buat isyarat2 dekat screen bawah). bosan. tukar tibi dua. "leha leha, jom kite kawen lari dekat taiwan" "jom2, lautan api sanggup ku renangi auww" (drama melayu). bosan. tukar tibi tiga. "ting ting ting ting(err..rentak2 dia tuh. pepandaila nyanyi seniri. masa nih time raya. keluar pulak iklan kemeriahan berhari raya. ada lak tagline dia kat bawah tuh). "dalam kemeriahan ada kesyukuran".

yezzaa..hari tuh kan aku g satu kelas nih. tak ingat kelas apa. aqidah kot. pesatuan-pesatuan sini selalu buat kelas. contoh kelas aqidah ke, feqah ke, ekonomi ke, untuk budak-budak melayu. tenaga pengajarnya ada orang arab and ada orang melayu. ok mungkin info ini anda tak nak tahu pun kan? takpe nak tulis jugak. aku g kelas aqidah masa tu. yang mengajar nya ada sorang ustaz tu. melayu. best. baiklah ini bukan point nya. weh cacut, ape kes? dah perenggan ketiga melalut lagi? yela2 nak tulis la ni. haha cakap sorang2 macam kesian je aku nih kan? har3 takpe2, tak dose :p

ustaz tu cakap(ni saje ustaz tu cakap2,sebagai selingan. bukanlah kitorang belajar tentang pengucap kata tersebut kawen dengan ekin. har3), patutnya, sebenarnya, bukan dunia-dunia jugak akhirat jangan lupa. tapi patutnya, "akhirat akhirat jugak dunia jangan lupa". betoi dak? siapa sokong angkat tangan. sebabnye, kita dok kat dunia ni sepatutnya bukanlah mengejar dunia akan tetapi mengejar akhirat yang kekal abadi ewah! jadinya, dalam kesibukan kita mengejar akhirat tersebut yang kita tak tahu bilakah masa kita akan tiba (T__T),janganlah dilupakan dan ditinggalkan terus yang dunia itu. got it? gud!

yang keduanya pulak, tentang iklan hari raya tuh. dalam kemeriahan ada kesyukuran. sebenarnya "dalam kesyukuran ada kemeriahan". betoi dak? siapa sokong angkat jemuran hujan dah turun haha tak kelakar. sebabnya kan, kita ni sambut hari raya mestilah sentiasa dalam keadaan atau perasaan bersyukur. dan dalam pada kita beryukur tu, jangan lah lupa nak bermeriah2 sikit main bnga api ke makan lemang ke pau duit raya ke kan. err...aku tak tahu lah korang paham ke dok amende yang aku cuba sampaikan nih tapi anggap saja lah anda faham. haha. sesiapa nak munaqashah tinggalkan di ruangan komen. tidak mahu tidak mengapa. boleh keluar ikut pintu belakang. hehe gurau2. yg kek mesia selamat mensetadi, yang kek mosir cuti2 jangan tido yo kehkehkeh, yang kek joden tongah koleh jangan nak ponteng yo, yang kek purdue dah naik koleh ghajin2 blaja, yang kek india jangan ngorat2(?!) yang kek manun2 laie selamat berselamat. hwa3 wallahua'lam :)

p/s : bengkel vespa jobot dah maju siot. siap ad 'minum2' nuffnang free lagik! :p


http://www.emocutez.com

Monday, February 22, 2010

wiiiiiiii wiiiiiiiii

assalamu3alaikum w.b.t.

apa khabar adik2 sekalian? sehatkah? bagaimana cuaca hari ini? mendung gelap? panas terik? hujan lebat? huwa3..
apa khabar iman hari ini? T_______T

Lamenye tak mentulis. Sampai lupe2 paswed nk masuk. Nasib baik dapat, nasib baik. Kalau tak
cacut tinggal kenangan je lerr..KEHKEHKEH. Apa mau celita ini hali? Tatak idea wo00o.. Manjang takde idea ye tak? Lempang laju2 karang. hehe. Bz sket maa.. Jangan marah nyah!


Hari tuh kan...kan... den ada terbaca sesuatu. Tajuk dia ;
Ukhuwwah Persaudaraan Islam. Macam biasalah semua pun dah tahu maksud ukhuwwah islamiyah ; persaudaraan, dan bermatlamatkan mardhatillah, dan merupakan kurniaan Allah, dan dilontarkannya kepada hamba-hamba nya yang ikhlas dan suci, dan dan dan.... hehe. Akan tetapi, yang menarik minat den ialah persahabatan dengan none-muslim. Rupa-rupanya ada jugak guide line ye aaa~dikku saaa~yang, diii~belai dan dimanjaaa~.. Eh tenyanyi lak lagu apetah ana muslim ke hape. Yelah kan aku senanye teruja la gak nak bekwan dengan mereka nih. Sebabnye daripada sekolah tadika n rendah n menengah n unibesiti tak pernah ada peluang bercampur baur dengan deorang. Bagi yang pernah bersekolah kebangsaan tuh, maybe lah dah dapat merasa peluang berkawan dengan deorang ye tak. Tapi haku nih cakap pon tak pernah kot T_T. Ok kesian kan? kan? kan? cakap kesian sekarang, bagi lah can cket.

Ceh perenggan dah berjela-jela kot isi nye tah mane. Baiklah. Mari kita mulakan. Pertamanya dia kata, kalau nak bergaul dengan none-muslim nih tidak boleh menumbuhkan rasa cinta kepada mereka (ayok yang ada hati dengan amoi sebelah umah tuh macam mana ayok ayok tatayoo). Di antara konsekuensi(?) tauhid adalah mencintai Allah dan pengikut agama Tauhid serta membenci berhala dan penyembah-penyembahnya. Sabda Rasulullah sallallahualihi wasallam ;
"Janganlah berkawan kecuali dengan orang mukmin dan janganlah memakan makananmu kecuali orang yang bertaqwa". (HR Abu Daud). Jangan berkawan kecuali dengan mukmin tuh maksudnya berkawan sampai saling mempercayai sepenuh hati dan tumbuh rasa saling mencintai. Sampai semua dia kata yes ko kata yes, dia kata no ko kata no. Ha takbleh2. err..tumbuh tu bukan macam tanam pokok pastu tetibe tumbuh pokok keluar bunga bentuk love2. Bukan bukan.

Keduanya ya anaq-anaq, none-muslim yang kite kawan tuh bukanlah kafir harbi. Tahu kan kafir harbi itu ialah orang kapir yang wajib diperangi. Buah keranji dalam perahu, saya salah tolong betulkan. eh?! Jangan lah pulak tetibe ko hantar surat layang kat b*sh ajak kawan pulak kan. Hai nayo nayo. Dalam surah al-mumtahanah ayat 8 Allh berfirman ;
"Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu kerana agama dan tidak pula mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil". Tapi macam biasalah kan, kalau dia kerabat kita, layanlah macam kerabat. kalau dia jiran kita layanlah macam jiran. Sume pun dah besar, haha tetibe.

Baiklah baiklah macam dah berjela-jela je plak kain aku nih. Setakat nih perkongsian haku untuk kali ini. Aku stop dulu lah ye. Sesiapa nak share2, tambah2, sila2 jangan memalu, jangan bersila sudah. Ada masa kali lain lagi jumpa. huwa3 jangan fenin2 @_@. yallah boi, kata orang arab. wallahua'lam ^_^

Tuesday, February 16, 2010

kunjungan Guru MANS ke Cairo


Cairo - Wakil Guru MANS,Ustaz Idris dan Ustaz Nasir telah telah membuat kunjungan hormat ke Rumah Negeri Sembilan Kaherah sempena lawatan kerja mereka ke Cairo.Tujuan kedatangan mereka adalah untuk membeli kitab2 yg baru bagi maktabah MANS.

Wednesday, February 3, 2010

Hello..ade org ke x?

Hello hello hello..Vespa Jobot dtg kembali dgn Gasing Berlampu (mcm iklan Din Dang suare Mat Sentul)
Ya..setelah sekian lama menghilangkan diri Vespa Jobot kembali..bkn ape..Vespa Jobot sibuk dgn aktiviti2 hariannya..assignment yg melimpah ruah..serta projek2 yg disusun dlm blog Vespa Jobot sendiri..
Kali ni Vespa Jobot hadir dgn imej yg lebih sopan dan santun ya adik2..tp kenapa ya adik2..sbb Vespa Jobot takut dicekup pihak berkuasa rata2 skang ni ada blogger2 yg ditahan..tp Vespa Jobot 'peace' orangnye..Vespa Jobot sayangkan Malaysia..haha
Vespa Jobot post entry ni sbb Vespa Jobot ingin meminta jasa baik kawan2 yg berilmu pengetahuan tinggi dan otak suci tidak spt Vespa Jobot, ttg persoalan dan kemusykilan Vespa Jobot dlm beberapa isu..antaranya:

1)Boleh jelaskan ttg Freemason dan sejauh manakah pengaruhnya di Malaysia..(Vespa Jobot tak tau byk ttg ini dan malas nak carik kt internet)

2)Siapakah David dan Goliath dlm sejarah org barat dan Israel khususnya..

3)Apakah hukum memakan arruz bilaban di waktu tgh hari kala bulan ramadhan..(haha)

Di harap kwn2 dpt merungkai segala persoalan Vespa Jobot ini..bkn ape..sbg manusia yg pernah blaja di sek agama, ramai sahabat2 Vespa Jobot bertanya akan hal2 ini krn menganggap Vespa Jobot begitu arif dlm hal ini..haha

:: Al-Fatihah kpd Allahyarham Asyraf Rifin@ Ceghop..

Thursday, January 28, 2010

Dekat dihati ...

Assalammualaikum ...

Hey there ya-walad readers.
Hope that all of you are in pink of health !
Remember, health is one form of ni'mat given to us by the Mighty One...
So, be thankful always for being healthy,okay?

My blessed readers,

Wahh,makin rajin pulak cikMaiRA post entri ke laman ni.
Itu lah yang cikMaiRA takutkan.
Nanti start pulak penyakit P.A.S cikMaiRA.
Bukan Parti Islam SeMalaysia ye kawan-kawan.
CikMaiRA bukan orang politik ... huhu
Posting Addiction Syndrome.

Panjang pula muqaddimah cikMaiRA ni.

------------------------------------------------

Untuk entri kali ini, cikMaiRA cuma nak kongsikan satu lagu yang cikMaiRA cukup suka.

cikMaiRA constantly listens to this song. Now it has become her favourite !

Layannnnnn~

Always Be There
Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Bilal Hajji & Maher Zain
Melody: Maher Zain
Copyright: Awakening Records 2009


video

Alllahu Akbar…

If you ask me about love
And what i know about it
My answer would be
It’s everything about Allah
The pure love, to our souls
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The one that made us whole and free
The guardian of HIS true believers
So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us,
And HE knows what’s in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through our short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our little heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

Allahu Akbar…

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And he knows what’s in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

Moga terhibur... Lagu ni peneman setia cikMaiRA sekarang.
cikMaiRA teringat firman Allah dalam surah alBaqarah : 152

"Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu"


ya-walad readers,

Allah akan mengingati kita sekiranya kita mengingati Dia.
Syiok nyaaaa !!!

cikMaiRA nak ingat Allah selalu.

Nak Dia ingat cikMaiRA.

Readers
yang lain tentu mahu begitu juga kan???

Mari-mari....
LA TANSA DZIKRULLAH

CikMaiRA nak balik kampung ni. Rindu atuk uwan. Rindu suasana desa yang tenang dan mendamaikan. Moga cikMaiRA akan lebih-lebih lagi ingat padaNya.

oh, cikMaiRA dah tak perlu mintak sign أرجع إلى القرية dah ... hehe.
[mama jangan marah! rindu mama!]

Sehingga berjumpa di lain masa.
Keep on tuning dear readers.

challo.

Words of Wisdom : "Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat"
(Surah Al-Baqarah : 186)

Wednesday, January 27, 2010

Subhanallah !

Assalammualaikum...

hey ya to all readers of ya-walad. Apa khabar???
Ni merupakan first entry cikMaiRA. ngee~[berdebar2 nak publish artikel ni]
ye lah...cikMaira tak sehebat cik cacut , pak mat tempe and vespa jobot menulis.

Sekarang ni cikMaiRA tengah bercuti.Ala2 cuti2 Malaysia jugak la...sebab tu cikMaiRA rajin nak menulis. Hee~
Selama ni cikMaiRA dok baca entri orang je.jeles lah... hehe.

Ni giliran cikMaiRA pulak nak sumbang entri kat blog ni.

LaYannnnn~

Tadi cikMaiRA buka e-mail. Sebenarnya, cikMaiRA tak rajin nak check e-mail pon.
Kalau bukak pun sebab nak clear kan SPAM yang cikMaiRA dapat. Sob...sob...
banyak sangat orang hantar spam kat cikMaiRA.
Yelah,cikMaiRA takde peminat.iskk...iskk.
Fan club pun dah lama bubar. [tiada sambutan]

eh eh...jauh da cikMaiRA merapu....

ok, berbalik kepada cerita e-mail tadi. cikMaiRA dapat satu e-mail dari ummi cikMaiRA.
[akhirnya ada jugak yang sudi hantar e-mail kat cikMaiRA...terharu T_T]
apa isi e-mail tu????

jeng jeng jeng...

Mungkin ramai yang dah pun tahu. Tapi takpe lah. CikMaiRA nak kongsi dengan yang belum tahu lagi.

~ THE AMAZING UNDERWATER RIVER ~


Subhanallah !
terkejut cikMaiRA ... Boleh ada sungai dalam laut... Hebatkan Allah.
Rupa-rupanya terlalu banyak keindahan alam yang belum kita temukan lagi,kan?
Teruja cikMaiRA tengok gambar ni.

CikMaiRA pun surf internet nak tengok.Mana letaknya tempat ni.Kalau readers sekalian nak tahu lebih lanjut boleh layari laman ni,

http://www.crystalkiss.com/the-amazing-underwater-river-in-cenote-angelita-mexico

ha,oklah...masker cikMaiRA da kering sangat ni. Nak pergi cuci muka. Kalau ada yang teringin nak berkunjung dan cuba scubadiving kat sini, jangan lupa, tangkap gambar banyak-banyak.
Jangan lupa share dengan cikMaiRA sekali taw!!!

Akhir kalam,

Pesan cikMaiRA buat readers blog ni, mulai sekarang, berhenti sejenak dan fikirkan setiap apa yang kamu saksikan. Jika kamu lihat seekor nyamuk, contohnya, fikirkan bagaimana ia terbentuk. Atau ketika kamu sedang makan buah, fikirkan kenyataan Allah telah memberikannya rasa dan bau. Jangan sekali-sekali lupa setiap kali kamu mendongakkan kepala ke langit dan melihat bulan dan bintang, bahawa Allah yang meletakkan semuanya di tempatnya.

Teruskan berfikir tentang Allah dan teruskan mengingatkan kawan-kawan tentang Allah. Kerana Allah amat menyayangi kita dan memberikan kita kehidupan yang penuh dengan keindahan.

Moga bertemu lagi di lain waktu...
Keep on tuning to this blog.
Love all of you....

challo

Words of Wisdom :
Malaikat itu menjawab: “Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha
Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”.

(Surah Al-Baqarah:32)

Friday, January 22, 2010

Promosi!! Minyak Gamat ade jual di sini..

Salam..petama-tamanya gua rase lu orang mst bengang n bosan bile lawat belog ni takde ape nk bace..takde input langung..menghabehkan boreh cap rambutan super 5 je kan..ok..ok..kali ni gua nk citer..nk kongsi sesuatu dgn korang..yg akan buat korang berpikir sejenak..no..no..gua bkn nk bg teka-teki atau soklan qawaid kt korang..nk suh korang setelkan Sudoku pon bkn..Gua nk bincangkan ke mana hala tuju seorang pelajar muslim..haha..lu kena beb..!!gua bkn nk citer psl tu jgk..hala tuju gua pon samar2 je..ok..ok..kali ni gua serius..

Kdg2 gua pkir gak..zaman kite sekolah dlu berbeza ke dgn skang..maksud gua bkn dr segi gaya pembelajaran..silibus pembelajaran..maksud gua dr segi gaya idup diorg di asrama n term2 dlu masih wujudkah di bibir diorg..

Ok..skang kite lihat n pkirkan..

1)Bilik dobi kt musolla tu..kite panggil 'white house'..gua ingat bdk skang dh panggil bilik mesin basuh la..
2)satu cawan utk satu asrama..time kite dlu kt mat'am ade sebijik je cawan..berebut nk pkai..pkai tak pulang mst kene tumbuk smpai terabur gigi..haha..gua rase bdk skang sume dh ade cawan masing2..takyah nk 'after'2 lagik..haha!
3)Zaman kite dulu pnuh challanging..merangkak bwh pagar..lompat pagar..men lari2 dgn warden..sbb nk carik mkn kt luar..bdk skang gua rase term 'fly' pon die tak tau kot..
4)wujudkah lagi term2 len spt kueh kentut, mee julap dan segala mcm term yg len?
5)mcm mane dgn roti warisan di koop?..ade jual lg x?
6)aruz bi lubnan?eh..bi laban..
7)adakah maktabah masih lg jd bilik tidur bdk laki di kala prep ptg?
8)haha..ni paling legend..moto SS2 cik anim ade lagik tak?
9)Port lepak sambil berasap spt di 'Stongah' n 'Ujung Dunio'..dah tukar name ke atau tmpt tu skang dh jd tapak perkhemahan bdk2 pengakap..
10)Adakah lagi aktiviti perkhemahan bersama askar2 sipahi di ceruk utan bg bdk yg bermasalah?

Ape pon yg lu org pkir gua konpem lu mst tersenyum bile teringat bnd2 ni sume..dun worry..nak rase ke bnd ni lagi?nk lalui lagik? jom ikut gua dftar i'dadi satu tahun dpn..hahaha!

Blah!

Saturday, January 16, 2010

Salam kpd semua..sejak akhir2 ni idea2 penulisan gua semakin kering dan cetek dek kerana semester baru dibuka. Kepala gua byk memikirkan ttg pelajaran dan masa hadapan setelah result pd semester yg lepas memberi impak dan gegaran yg kuat kt kpale otak gua. Secara tak langsung gua bergiat aktif dlm pelajaran. Geram wo kpale otak ni takde idea nak menulis. Sebagai seorang saterawan sampah gua sepatutnya byk idea. Ni tak..Jgnkan blog ni..Bengkel gua pon tak terupdate lagik..Labah-labah dah mula anyam sarang dia. Lipas pon dah mula berani tinggalkan taik kt Bengkel gua. Pergh..nak tulis ape ni..rase nak mencarut je..Idea takde ni..argh..chow dulu la!!


Friday, January 8, 2010

nak mintak tolong boleh?

*“Alamak tak habis baca lagi, ko takut tak weh nak exam japg?”
“Tak takot lansong!”
“Bagoss!!”


*“Weh jom kua makan kinafah pas maghrib kang. Teringin kinafah lah. Lagipun boring lah dah abeh exam nih. Takde wat mende makan tido makan tido tu lah kojo eh”

“Jom lah aku pun bosan nih, yeyeye ko banje”

“Wek2”


*“Ko masak apa tu weh? Nak tgk!!” ting3..sambil menjengketkan kaki.

“ Apa ni sebok ah, gi la sane kacau aku nak masak. Tak suka la orang tengok aku masak nih”

T_____T sambil beredar keluar dari dapur.


*“Iyahh!! Iyah!! Pijak kaki de, pijak kaki de..”

“ Dush!! Dush!! Balas balik, balas balik!!”

“ Tolooongggg…tolooooooooonnggg ade orang giler kejaaarrrrr”

“ cissss”


*Tengah2 malam, “ we sane siket, takotla we katil aku macam ade antoo fighter”

“ tengok tu saje la tuh nak manje2 ngan aku tuh”

" =.=' "


*“ Cakapkan lah kat pakcik tuh kaler biru ade tak? Aku takutla nak cakap”

“pakcik, pakcik, kaler biru ada tak? Kawan saya tak nak yang ni”


*"ish korang ni asik gadoh je lah, pegi sorang amek pisau sorang amek pistol ha gadoh!"

"aku cop pistol!"

"ciss!!"

* biru aku oren dia -rindu suasana itu T______T -


Aku punya teman, gelak bersama, tertawa senada, sendu berirama. Tubuhnya kecil, namun jiwanya besar. Semangatnya kukagumi. Fikrah nya ku hormati. Walau terkadang berbeda pendapat, namun atas matlamat yang sama, tapi itulah yang mengeratkan kami, mungkin. Sifatnya kusenangi. Walau terkadang tegurannya pedas, bertepatan dengan ‘pedasnya’ perlakuanku. Malu terkadang datang bertandang. Tapi aku senang. Agama itu nasihat. Dan dia mempraktikkannya.


Itu semua tinggal kenangan. Dirinya tiada lagi disisiku. Hilangnya dirinya umpama hilangnya semangatku. Terkadang aku lemah. Tak mampu lagi meneruskan perjuangan ini. Perjuangan yang menuntut kesabaran serta ketabahan. Moga hatiku setabah hatinya. Walau ditimpa ujian yang sangat berat, jarang sekali kedengaran keluhannya. Hanya senyuman terpamer di wajah. Dan kerana senyuman itulah kadangkala aku menyesal. Kerana sakitnya tersembunyi, di balik senyuman itu. Ah, kesalnya aku. Membiarkan sahabat dalam derita. Derita yang sebenarnya sudah lama. Mengapa tidak terkesan dhatiku? Mengapa tidak kuketahui sedari awal. Kesal yang tiada penghujung.



Sahabat dunia akhiratku, NABILAH HUDA BT ZAIM(klik untuk baca kisah tentangnya. from A to Z),dikesan mempunyai penyakit chronic myelogenos leukemia(CML), tak tahulah bahasa pasar nya apa. tapi leukemia ni ade beberapa jenis, ni salah satu daripada jenis leukemia. Kini berada di Malaysia untuk rawatan susulan. 4/1 hari tu baru masuk pusat perubatan universiti malaya(ppum) untuk rawatan susulan iaitu kimoterapi sebelum transplant. 14/1, khamis minggu depan akan menjalani rawatan pemindahan sumsum tulang dengan adiknya yang berusia 7 tahun untuk di gantikan dengan sumsum tulang yang baru daripada adiknya. Mohon doa rakan-rakan agar transplant ini berjaya dan tiada kesan sampingan yang membimbangkan selepas transplant insha-Allah. Sekurang-kurangnya solat hajat 2 rakaat/doakan beliau selepas sembahyang/buat solat hajat di surau-surau taman/solat hajat di sekolah-sekolah@universiti-universiti/di dalam rumah anda sendiri. Doa semoga segalanya dipermudahkan insha-Allah. Kalau ikutkan hati banyak lagi nak tulis, tapi dah nak exam, sampaikan yang penting-penting saja. Doakan ya rakan-rakan. Harap dengan sangat. Dia tak berapa suka blognya di link kan. Tapi aku yakinkan dia moga-moga dengan ramai pembaca yang baca kisahnya, akan ramai juga yang mendoakan kesihatannya, insha-Allah. Dia akur. :)


::untuk nabilah sayang::



dengan nama ALLAH yang maha pengasih lagi maha penyayang,

Sesungguhnya dia teman sehingga ke akhir hayatku insha-Allah. peliharalah dia ya Allah. Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, Sampaikan selawat kepada Rasulullah dan keluarganya. Ya Allah, hilangkan dari dirinya penyakit, kembalikan dia kepada kesehatan dan kesembuhan. Bantulah dia dengan sebaik-baik perlindungan, dan kembalikan dia kepada sebaik-baik kesembuhan. Jadikanlah apa saja yang dirasakannya pada waktu sakitnya sebagai pahala untuk kehidupannya dan penghapus atas segala kesalahannya. Ya Allah, sampaikan selawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad.

Ya Allah,

Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya, terangi hatinya dengan nur pancaran iman.

Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama, dunia dan akhirat

Ya Muhaimin Ya Salam,

Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu. Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hatiMu.

Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah,

Jangan biarkan sahabatku terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu, jika kau halalkan aku merindui sahabatku, janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki, rindu abadi dan kasih sejati hanya untukMu.

Ya Allah,

Kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak..

AMIN YA RABBAL 'ALAMIIN....

"Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati, tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara."

-(Saidina Abu Bakar As-Siddiq )

" Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan.

Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan, memenuhi janji dalam perkara yang benar, memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. "

-Imam Umar bin Abdul Aziz-

Thursday, January 7, 2010

Seminggu hari selepas 2010

Dlm tempoh tujuh hari selepas tahun baru 2010 dh mcm2 perkara kita dgr..segala mcm isu dan masalah..

Gua nak listkan tragedi2 seminggu selepas 2010:

1)kenaikan harga gula sebanyak 20sen..(malaysia shj!!)
2)harga rokok paling minimum utk 20's RM 6.40 dan utk 14's RM 4.70
3)Perletakan jawatan oleh Cacut dlm geng ya-walad
4)Cacut membuang segala bukti2 kewujudannya dlm geng ya-walad
5)Cacut menarik balik perletakan jawatan dlm geng ya-walad

Isu Cacut lg byk dr isu2 negara..haha

trick!

jom3 buat apa aku suruh nih taw taw taw..eh2, assalamu3alaikum warahmatullahi wabarakatuh! okay sit down, please. said teacher azalina (kan?)

1 – Copy text yang berwarna biru di bawah.


2 – Paste in Note Pad (Full Screen).

3 – Tekan “CTRL+H”.

4 – Di Colum “Find”, taip 6.

5 – Di colum “replace”, taip _ (under score)

6 – Dan kemudian klik replace all… lihat apa yang akan berlaku!!!


6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666669966666 6996699999999669 9666699666666666 6666696666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666996666 9966699999999669 9666699666666666 6666999666666666 666666666666
6669966666996699669 9666666669966666 9966666666699669 9666699666699669 9666699666666666 6669969966666666 666666666666
6669966966996699669 9999999669999999 9966666666669999 6666699666699669 9666699666666666 6699666996666666 666666666666
6669969996996699669 9999999669999999 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 6999999999666666 666666666666
6669999699996699666 6666699669966666 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 9999999999966666 666666666666
6669996669996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9666699666666669 9666666666996666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9999999666666699 6666666666699666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6699666669966666666 6966666666699999 9996699999999669 9666666996666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666666 9996666666699999 9996699999999666 9966669966666666 6999666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666669 9699666666699666 6996699666699666 6996699666666666 6999966699669966 6666669966666996 666666666666
6699999999966666699 6669966666699999 9996699999999666 6699996666666666 6996996699669999 9999669966966996 666666666666
6699999999966666999 9999996666699999 9996699999999666 6669966666666666 6996699699669999 9999669969996996 666666666666
6699666669966669999 9999999666699966 6666699666666666 6669966666666666 6996669999669966 6666669999699996 666666666666
6699666669966699666 6666669966699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666999669999 9999669996669996 666666666666
6699666669966996666 6666666996699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666699669999 9999666666666966 6666666999999996 6666666999999966 9999999966699966 6699999999666666 666666666666
6666996666996669999 9999666666669996 6666666999999996 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666699669966669966 6666666666699699 6666666996666996 6666666666666996 9996669966669966 6699966699666666 666666666666
6666669999666669999 9999666666996669 9666666999999996 6666666666669966 9969669966669966 6699696699666666 666666666666
6666666996666669999 9999666669999999 9966666999999996 6666666666699666 9966969966669966 6699669699666666 666666666666
6666666996666669966 6666666699999999 9996666996996666 6666666669966666 9966699966669966 6699666999666666 666666666666
6666666996666669999 9999666996666666 6699666996699666 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666666996666669999 9999669966666666 6669966996666996 6666666999999996 9999999966699996 6699999999666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666

magic kan? kan? kan? cakap magic cepat! hehe tak dak kijo, babai.

Wednesday, January 6, 2010

fine baby fine

eh? asal cik cut nih tls balik nih? pentipu!! pentipu!! pentipu!! jerit anda semua sambil memegang banner dan pelbagai sepanduk tanda tak puas hati. hehe tak kelakar kot. sebelum tuh, assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!! pewwit bagi salaaammmm, tepuk3. ok duduk semua, kata cikgu timah. setelah geng vespa jobot dan pak mat tempe(haha kaler fink!) cakap nak belasah kalau aku tak tulis balik, baiklah aku turutkan kerana gerun. okay yang ni betul aku tipu. tapi mungkin kekerapan dia agak kurang siket. kalau sebelum nih 1 hari 2 entry(ceh tipu), lepas ni mungkin 1 bulan 2 entry, erk??! apa2 pun kalau aku ada masa aku beceghabih lah yo. kalau tak dak masa, aku tolong jem kan traffic jeh. hehe. thnx kepada yang prihatin, aku manade masalah lah. haish3!! korang pun jangan malas2 tulis!! :p ..n sorry guys sebab aku dah delete entri2 sebelum nih. siapa tak baca tak rugi jangan risau. kepada pembaca yang budiman, ceh bajet ramai pembaca. err...point nya ialah saya kata anda budiman lah! tepuk3 tangan *clap3* ok sambung, kepada pembaca yang budiman, sebarang komen, kata2 nista, umpatan, nasihat serta luahan perasaan(dilarang) boleh lah emelkan kepada saya beralamat diiiiiii(MESTI baca gaya pengacara Kelab Disney Malaysia setiap sabtu jam 12 setengah tengah hari hanya di tv3 saluran ceria anda) : n2n3010@gmail.com. "apa 3010 tu? bukan tarikh lahir cacut kan?" haaa kalau emel anda berbunyi(wah! emel ade bunyik gitu!) begini memang tak akan dilayan. tu besday *jati aku lah sebok kau nak tanya! hehe mentipu lagik! sorry ye. tipu sunat tak dosa, mati tak seksa, tak masuk neraka :))) *siapa tak paham belum sunat. wek2. dan kepada yang dah nak exam, sila lah sedar diri. jangan jadi macam cacut yang sedar2 diri jeh dah pukul 12 tengah hari wtfun okay tipu lagi. BITTAUFIQ ya.. kamu semua boleh!! all da best! cacut exam 10, 11, 13, 14(2 papers), 19 hari bulan 1(sumorang set reminder dalam hp sekarang i kata sekarang). doakan kamek ya! akhir kata, ingat tak kalam ustaz idris dolu2, "man malasa fashala, man rajina barjaya" hehe terbaek!! wassalam...

Monday, January 4, 2010

i'm leaving

assalamu3alaikm warahmatullahi wabarakatuh

baru pasan entri2 sebelum nih x bagi salam pun. ish3 apa nak jadi nih. hehe. guys, i macam dah tak jadi pentulis dah. nak jadi pembaca je. sori salah silap ek. jumpe di lain masa i.ALLAH. selamat memantapkan blog ni. hehe. adios.. one thing! i LOVE blue. ngeh3. daa~